Sociale Veiligheid

Stichting Ensemble Klang hecht aan een veilige werkomgeving. In een goed werkklimaat behoren collegialiteit, respect, en aandacht voor de ander tot de normale omgangsvormen, en wordt op ongewenst gedrag alert gereageerd. Een dergelijk klimaat vereist een actieve bijdrage van iedereen die bij ons werkzaam is: niet alleen met betrekking tot het eigen gedrag, maar ook door een waakzame houding tegenover elke vorm van ongewenst gedrag die men in de eigen werksituatie signaleert. Ongewenst gedrag behoort altijd aan de orde te worden gesteld; hetzij door de betrokkenen rechtstreeks aan te spreken, hetzij door derden in te schakelen.

Choreograaf Feadan Mc Call aan het werk met 9×13 voor Halt en sta stil

Mocht je ongewenst gedrag ervaren of detecteren en je wil daar niet mee naar het team van Stichting Ensemble Klang (bestuur, directie en/of kantoor) dan kan je daar via de volgende kanalen mee verder:

  • Je neemt contact op met de externe vertrouwenspersoon
  • Je neemt contact op met de externe voorzitter van de klachtencommissie
  • Je neemt contact op Mores

In het kader van optimale sociale veiligheid kunnen medewerkers/opdrachtnemers zelf kiezen met wie ze in gesprek willen gaan.


Vertrouwenspersoon

De externe vertrouwenspersoon is het eerste aanspreekpunt voor medewerkers/opdrachtnemers die persoonlijke of werkgerelateerde problemen ervaren, zich onveilig voelen of klachten hebben, onder andere bij grensoverschrijdend gedrag.

De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor, vraagt door om het probleem helder te krijgen, kan begeleiden, adviseren en/of doorverwijzen en bespreekt in het geval van een klacht hoe deze het beste kan worden behandeld.

Gerda van Zelm is per 1 januari 2024 onze externe vertrouwenspersoon. Je kan contact met haar opnemen via gvanzelm@icloud.com.

Gerda van Zelm

Na een studie sociaal cultureel opbouwwerk (CICSA, Amsterdam) besloot Gerda van Zelm professioneel zanger te worden. Zij studeerde aan de Muziek Pedagogische Academie te Alkmaar en aan het Conservatorium van Utrecht. Zij was van 1987 – 1993 lid van het Groot Omroepkoor te Hilversum en zong in het vocaal ensemble Femmes Vocales. Als soliste trad zij op als concertzangeres in lied en oratorium en in enkele operaproducties. Van 2008 – 2015 was zij in verschillende rollen betrokken bij Opera Mosset, een community opera project in de Pyrenées Orientales. Gedurende haar carrière als zangeres was Gerda altijd actief als zangdocent. Van september 1992 tot en met augustus 2023 werkte zij in die hoedanigheid aan het Koninklijk Conservatorium, waar zij tevens van 2004 – 2014 hoofd van de zangafdeling was. Vanaf 2014 ontwikkelde en leidde Gerda – samen met collega Renee Jonker – een cursus voor docenten: The Artist as Teacher. Gedurende haar jaren aan het KC was Gerda circa 15 jaar vertrouwenspersoon. Over de rol en functie van de vertrouwenspersoon zegt Gerda: “Als vertrouwenspersoon ben ik beschikbaar voor eenieder die op een vertrouwelijke manier wil praten over issues of problemen die zich (kunnen) voordoen op de werkvloer. Ik zie het als mijn eerste taak om een luisterend oor te bieden en door vragen te stellen de ander te helpen hun verhaal te verduidelijken, eventuele perspectieven te ontwikkelen en te zien welke stappen wenselijk en wellicht effectief kunnen zijn. Ik vind het heel positief dat Stichting Ensembe Klang een vertrouwenspersoon heeft aangesteld, zij geven daarmee blijk van hun doelstelling om een veilige werkomgeving te bieden”.


Klachtenregeling ongewenst gedrag

Als je gebruik wilt of denkt te willen maken van de klachtenregeling ongewenst gedrag neem je contact op met de voorzitter van de klachtencommissie. Het kan ook zijn dat je met de vertrouwenspersoon hebt besloten om een procedure op te starten.

De regeling heeft betrekking op in het algemeen maatschappelijk verkeer onwenselijke, dan wel onbetamelijke gedragingen die als ongepast, hinderlijk, kwetsend of bedreigend worden ervaren en uit dien hoofde onacceptabel zijn. Meer in het bijzonder gelden als vormen van ongewenst gedrag seksuele intimidatie, agressie en geweld, en discriminatie.

De klachtencommissie bestaat uit drie leden: de externe voorzitter, een per geval aan te stellen extern lid en de secretaris van het bestuur van Stichting Ensemble Klang.

Imma Zandbergen is per 1 september 2024 de voorzitter van de klachtencommissie. Je kan met haar contact opnemen via imma@dasein.nu.

Imma Zandbergen

Na een studie Nederlands Recht werkte Imma Zandbergen (1984) als advocaat en bestuursadviseur in het ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Goed bestuur, een veilig werkklimaat en integere arbeidsverhoudingen zijn thema’s die Imma daarin regelmatig is tegengekomen.

Inmiddels heeft de creativiteit het roer overgenomen met zingevende projecten op het snijvlak van taal & troost. Imma publiceerde haar eerste boek (Kairos), zoekt als ceremonieel speechschrijver naar woorden om mensen aan te raken en verdiept zich als onderzoeker in troost. In dit onderzoek met de naam ‘TroostWijs’ speelt muziek een betekenisvolle rol. Hoewel haar saxofoon al even werkloos aan de wand hangt, kent Imma de kracht die muziek kan hebben van binnenuit. Vanaf september 2024 studeert Imma geestelijke verzorging (Theologie en Religiewetenschappen) aan de VU in Amsterdam. 


In de rol van externe voorzitter van onze klachtencommissie, is Imma op gepaste afstand betrokken bij Stichting Ensemble Klang. Over haar rol en functie zegt Imma: “Het mooiste zou zijn, als de telefoon nooit gaat. Omdat iedereen die betrokken is bij Stichting Ensemble Klang op een veilige manier zijn/haar/diens bijdrage kan leveren. Is het tóch nodig om met elkaar aan tafel te gaan zitten, dan wil ik een voorzitter zijn met een luisterend oor. Iemand die een veilige structuur biedt voor dat wat speelt en een helder advies formuleert aan het bestuur. Ik vind het een eer om vanuit deze rol een bijdrage te mogen leveren aan Stichting Ensemble Klang.”


Mores

Mores is een onafhankelijk meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de Nederlandse culturele en creatieve sector. Je kan met hun contact opnemen als je last hebt (gehad) van ongewenste omgangsvormen en hier niet voor bij de vertrouwenspersoon en de voorzitter van de klachtencommissie terecht wil. Zij helpen je dan verder.